5 valkuilen bij de start van je eigen bedrijf

Een eigen bedrijf is een droom voor veel mensen. Voor jou ook? Toch kan je eigen bedrijf helemaal mislukken doordat je in een van de valkuilen trapt. Check snel wat je moet doen om dit te voorkomen en wel succesvol te starten

Valkuil 1: Slechte voorbereiding

Veel ondernemers starten een onderneming zonder een duidelijk beeld van wat ze te wachten staat. Een eigen onderneming vergt meer van je dan werken in loondienst. Bij een baas word je aangenomen voor bepaalt soortwerk. In je eigen bedrijf heb je veel meer taken en moet je overal rekening mee houden.

Om niet tegen verrassingen aan te lopen is het heel erg belangijk een goed ondernemingsplan te maken waarin precies staat wat je plannen inhouden en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Een ondernemingsplan bestaat uit de volgende onderdelen

  1. Persoonlijke gegevens en ambities van jou als ondernemer.
  2. Beschrijving van je bedrijfsidee en de praktische zaken daaromheen als personeel, de bedrijfslocatie, juridische zaken, keuze voor een ondernemingsvorm, verzekeringen en risico’s die kunnen optreden.
  3. Een beschrijving van de marktomgeving waarin jouw bedrijf zich begeeft. De concurrentie, marktbenadering en kansen die er je eigen bedrijf zijn.
  4. Financiële uitwerking van de investering die nodig is, hoe de financiering geregeld is, wat de verwachte omzet en kosten zijn en een inschatting van de inkomsten en uitgaven.

Valkuil 2: Onvoldoende financiële kennis

Startende ondernemers onderschatten de financiële kant van de zaak nogal eens. Zo moet je als ondernemer een goede administratie voeren en krijg je te maken met belastingen.

Vaak is het voor het eerst dat je met deze zaken te maken krijgen. Zorg ervoor dat je voldoende financiële kennis hebt als je met een eigen bedrijf start.

Heb je hier moeite mee? Huur dan een goede boekhouder of accountant (duurder dan boekhouder) in. Dit betekent natuurlijk niet dat je dan niets meer hoeft te doen met de financien. Zorg dat je altijd begrijpt wat er financieel in je eigen bedrijf gebeurt.

Volg eens een cursus om je financiele kennis bij te spijkeren. Daar heb je altijd voordeel van.

Valkuil 3: Geen rekening houden met belastingen

Een veelgemaakte fout is dat ondernemers het geld wat ze ontvangen op hun rekening als winst zien en uitgeven. Dat klopt niet.

Houd rekening met de BTW die je moet worden betalen over de facturen die je hebt gestuurd.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat het geld wat je ontvangt bruto bedragen zijn. Dit betekent dat je hier nog belasting over moet betalen om je  netto inkomen te krijgen.

Zorg dus altijd voor een voldoende grote buffer om BTW en belastingen te kunnen betalen.

Valkuil 4: Gebrekkige kennis van de markt

De startfase van een onderneming is een periode van opbouw. Zonder klanten is er geen bedrijf en zonder kennis van de markt zijn er geen klanten. Na een tijd van voorbereidingen moet de focus bij jou komen te liggen op de markt waarin je actief gaat worden.

Door snel thuis te raken in jouw markt is het mogelijk om klanten te werven voor je onderneming. Het idee voor een product of dienst kan vaak erg goed en slim zijn. Het moet alleen niet bij een idee blijven, maar op de markt gebracht worden. Je moet je daarom richten op de markt waarin jouw klanten zich bevinden. Hier ontbreekt het nog wel eens aan.

Startende ondernemers zijn zo vol van hun product of dienst, dat ze vergeten het echt te gaan vermarkten.

Valkuil 5: Onverantwoorde investeringen

Veel starters willen bij de start alles perfect regelen. Dat is natuurlijk prima, maar in veel gevallen niet nodig. Probeer met een minimale investering je eigen bedrijf te starten. Als je voor 80% klaar bent kun je ook starten.

Een nieuwe bedrijfsbus is bijvoorbeeld lang niet altijd nodig. Een goede tweedehands bedrijfsbus kan in de beginfase prima voldoen.

Probeer goed te bekijken wat er nu echt nodig is bij de start van je eigen bedrijf. Koop geen dingen die niet echt nodig zijn. Probeer in de eerste jaren van een onderneming alles op te bouwen. Voordeel hiervan is dat de investering gespreid in de tijd wordt gedaan. Hierdoor is de startinvestering vaak lager en kunnen de vervolginvesteringen vaak vanuit eigen middelen gefinancierd worden.


Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00