Eigen bedrijf vanuit WW, jouw toekomst als ondernemer

Zit je op dit moment werkloos thuis en ontvang je een WW uitkering via het UWV? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Je kunt natuurlijk een baan zoeken, maar een eigen bedrijf vanuit de WW is ook een mogelijkheid die je serieus kunt onderzoeken. Er zijn speciale regelingen via het UWV om je eigen bedrijf te starten. Vanuit de WW een eigen bedrijf starten kan een hele mooie oplossing voor jou zijn. Als je rondloopt met een goed idee, is dit het moment om je eigen bedrijf te starten.

Om succesvol een eigen bedrijf te starten vanuit een WW uitkering moet je aan een aantal regels voldoen. Het is niet moeilijk, maar je moet even goed weten hoe het allemaal zit. We laten je precies zien welke stappen je moet zetten.

Van een WW uitkering naar een eigen bedrijf

Om vanuit een WW uitkering een eigen bedrijf te starten moet je de volgende 5 stappen volgen.

  1. Bespreken. Bespreek je plannen voor de start van je eigen bedrijf met je UWV adviseur werk.
  2. Blijf ingeschreven bij het UWV. Je blijft als werkzoekende ingeschreven staan. Alleen dan blijf je recht hebben op een WW uitkering.
  3. Ondernemingsplan maken. Bereid de start van de je eigen bedrijf voor door je plannen te bespreken met je UWV adviseur werk en een ondernemingsplan te schrijven. Je komt er dan achter of je geschikt ben voor het zelfstandig ondernemerschap. Een voorbeeld ondernemingsplan van Ondernemingsplannen gaat je hierbij helpen.
  4. Ondernemingsplan bespreken. Als je ondernemingsplan klaar is bespreek je jouw plannen met je UWV adviseur werk.
  5. Beslissen. Beslis of je gaat starten met je eigen bedrijf.

Simpel toch, meer stappen zijn er niet. Na stap 5 ga je jouw bedrijf echt starten of je besluit dit niet te doen.

Hoogte WW uitkering en een eigen bedrijf starten vanuit de WW?

Je krijgt nu een WW uitkering. Hoe hoog je WW uitkering is als je een eigen bedrijf gaat starten is afhankelijk van welke optie voor jouw situatie van toepassing is. Er zijn 2 opties:

  1. Je krijgt nog steeds een WW uitkering, maar voor minder uren. De uren die je aan je eigen bedrijf besteedt worden ingehouden op je WW uitkering. Het aantal uren wat je besteedt aan je eigen bedrijf wordt eenmaal bepaald en je uitkering wordt daarmee blijvend lager. Als je bijvoorbeeld 8 uur per week aan je eigen bedrijf besteedt wordt je WW uitkering met 8 uur verlaagd. Als daarna bijvoorbeeld blijkt dat je maar 4 uur per week aan je eigen bedrijf besteedt, wordt je uitkering niet weer verhoogd.
  2. Je maakt gebruik van de startersregeling. Als je UWV adviseur daar toestemming voor geeft, kun je gebruik maken van de speciale startersregeling. Als je adviseur de overtuiging heeft dat je een succesvol eigen bedrijf kunt opbouwen waarmee je in je eigen inkomen kunt voorzien zal hij of zij de startersregeling goedkeuren. De startersregeling houdt in dat je 26 weken 29% minder WW uitkering krijgt. In dat halve jaar mag je alles doen om een succesvol eigen bedrijf te starten. In die periode hoef je niet te solliciteren. Na die periode is het de bedoeling dat je zonder uitkering verder kan omdat je een inkomen genereert uit je eigen bedrijf. Houd tijdens deze opstartperiode altijd je uren bij die je aan je eigen bedrijf besteedt. Als je genoeg uren besteedt aan je eigen bedrijf kun je recht hebben op aftrekkenposten voor de belasting zoals zelfstandigenaftrek. Dit kan je veel geld schelen.

Als je besluit om na de startperiode niet door te gaan met je eigen bedrijf kunt je in veel gevallen weer terugvallen op je WW uitkering. Bespreek met het UWV hoe dit in jouw situatie zit.

Welke regels gelden voor jou als je voor jezelf begint vanuit de WW?

Het UWV wil voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van de regelingen om een eigen bedrijf te starten. Zorg daarom dat je de uren die je aan je eigen bedrijf besteedt netjes bijhoudt.

Als je gebruik maakt van de speciale startersregeling hoef je gedurende de opstartfase je uren niet bij te houden voor het UWV. Dat moet pas nadat de opstartfase van 26 weken afgelopen is.

Als je geen gebruik maakt van de startersregeling moet je uren die je werkt aan je eigen bedrijf doorgeven aan het UWV. Je uitkering wordt dan direct verlaagd met het aantal uren wat je aan je eigen bedrijf besteedt. Om boetes en andere problemen te voorkomen moet je de gewerkte uren altijd netjes opgeven aan het UWV.

Voor de Belastingdienst is het altijd nodig om je uren als zelfstandig ondernemer bij te houden. Als je voldoende tijd besteedt aan je eigen bedrijf heb je mogelijk recht op verschillende aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek. Let hierbij wel op dat de uren die je aan de Belastingdienst opgeeft gelijk zijn aan de uren die je aan het UWV opgeeft.

Maak voor het bijhouden van je uren gebruik van een urenregistratietool. Zo kun je eenvoudig en snel bijhouden hoeveel tijd je precies aan je eigen bedrijf besteedt.

Een eigen bedrijf starten vanuit de WW is dus goed mogelijk als je een goed idee hebt. Overleg dit met je adviseur van het UWV en zorg dat je goed op de hoogte bent van de gevolgen die dit heeft voor je uitkering. Zorg ook dat je voldoet aan de voorwaarden die het UWV en de Belastingdienst stelt aan het starten van je eigen bedrijf vanuit de WW. Houd vooral je uren bij die je aan je eigen bedrijf besteedt.


Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00