Succesvol je eigen bedrijf starten in 10 stappen

Wat komt er allemaal kijken bij de start van je eigen bedrijf? In 10 stappen laten we je zien wat je moet doen. Van bedrijfsidee tot marketing. Met een goede voorbereiding kan iedereen succesvol een eigen bedrijf starten.

1. Bedrijfsidee

Geen eigen bedrijf zonder een goed bedrijfsidee. Het bedrijfsidee vormt de basis voor je eigen bedrijf. Een goed idee is vaak heel simpel. Kijk bijvoorbeeld eens of je dingen op je werk slimmer kunt aanpakken en kan gaan doen via een eigen bedrijf.

Probeer hierbij breder te kijken dan het bedrijf waar je nu werkt. Is jouw oplossing misschien ook binnen andere bedrijven of branches te gebruiken?

Probeer vooraf te bepalen of jouw bedrijfsidee reëel en uitvoerbaar is. Het maken van een ondernemingsplan is de ideale manier om hier achter te komen. In je ondernemingsplan zet je alle belangrijke zaken op een rij gezet en maak je een inschatting van de commerciële en financiële haalbaarheid van jebedrijfsidee.

Met het ondernemingsplan kun je ook naar de bank om een lening aan te vragen.

Zorg er trouwens wel voor dat je pas contracten tekent en verplichtingen aangaat op het moment dat de financiering van je plannen rond is.

2. Locatie vinden

Een mooie kantoorruimte in het centrum van een grote stad is natuurlijk een prachtlocatie om je nieuwe bedrijf in te vestigen.

Maar let op. Je bent nog maar net gestart als ondernemer. Probeer zo flexibel mogelijk te blijven om eventuele tegenvallers op te vangen in de startfase. Een duur huurcontract met een lange looptijd helpt daarbij niet. Probeer dus eerder om gewoon vanuit huis te starten en een pand te huren als het echt niet anders kan.

Vele succesvolle bedrijven zijn vanuit een ‘zolderkamer’ opgebouwd en groot geworden. Het beste voorbeeld hiervan is Apple. Check de volgende video maar eens… (rond 1:02)

Voordelen van ondernemen vanuit huis zijn:

 • Goedkoop
 • Geen financieel risico

Een andere mogelijkheid is een bedrijfsverzamelgebouw. Vooral in de steden zijn veel van dit soort panden aanwezig. Hier is het mogelijk een eigen kantoorruimte te huren. Vaak gaat het om kleine ruimtes die verhuurd worden op basis van een flexibel contract en soms zelfs op uurbasis.

Mochten de zaken goed lopen, kun je snel bijhuren in het pand. Voordelen van een bedrijfsverzamelgebouw zijn:

 • Professionele uitstraling richting klanten
 • Relatief goedkoop
 • Flexibel huurcontract
 • Aanvullende diensten aanwezig (bijvoorbeeld: kantine, vergaderruimte, telefoniste, internet aansluiting)
 • Meerder ondernemers bij elkaar waardoor je snel een goed netwerk kunt opbouwen

3. Ondernemingsvorm kiezen

Direct een B.V. starten omdat het professioneel overkomt naar klanten toe is een veelgehoord argument. Voor een startende ondernemer is het vaak niet aantrekkelijk om gelijk een B.V. te starten.

Dan toch liever een Eenmanszaak of v.o.f. Voordeel van deze ondernemingsvormen is dat de fiscus een flink aantal aftrekposten toekent:

 • Startersaftrek
 • Zelfstandigenaftrek
 • Investeringsaftrek
 • MKB vrijstelling (10% van winst is vrijgesteld van belasting)

Al deze aftrekposten zorgen er voor dat de fiscale winst en daarmee de belasting die je moet betalen flink verlaagd kan worden. Zeker in de beginfase van je bedrijf erg belangrijk. Geld wat je hiermee uitspaart kun je investeren in je product of marketing.

De Eenmanszaak of v.o.f. zijn wel ondernemingsvormen waarbij je als ondernemer hoofdelijk aansprakelijk bent. Dit betekent dat jij als ondernemer aangesproken kan worden op de schulden binnen je bedrijf.

Zorg er daarom voor dat je verantwoord beleid voert en goede algemene voorwaarden gebruikt.

4. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Schrijf je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Je kunt een afspraak maken of op een rustig moment even binnenlopen.

Voor het starten van een Eenmanszaak of v.o.f. heb je geen accountant of notaris nodig. Wel is het goed om bij de start van een v.o.f. een v.o.f. contract op te stellen. In dit contract regel je de afspraken tussen jou en je compagnon.

Om je bedrijf in te schrijven moet je het volgende meenemen naar de Kamer van Koophandel:

 1. Geldig legitimatie bewijs
 2. Korte omschrijving van je bedrijfsactiviteiten
 3. Adresgegevens

Je bent nu ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Vraag een uitdraai uit dit Handelsregister. Dit heb je in de beginfase vaak nodig. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van je zakelijke rekening, afsluiten van een zakelijk telefoonabonnement en het afsluiten van een contract voor iDEAL.

5. Administratie regelen

Zorg er voor dat je de financiële zaakjes goed administreert. Weet je van jezelf dat dit niet gaat doen? Regel dan een boekhouder die dit voor je doet.

Om voor de verschillende fiscale aftrekposten in aanmerking te komen, moet je een urenadministratie bijhouden. Per jaar zul je minimaal 1225 uur aan jeeigen bedrijf moeten besteden om hier voor in aanmerking te komen. Check op de website van de Belastingdienst om te bekijken wat je wel en niet als uren mag meerekenen.

Zorg dat je altijd goed inzicht hebt in je financiële situatie. Je kunt dan bijsturen als het nodig is.  Houd vooral je cashflow goed in de gaten.

6. BTW nummer aanvragen

Vraag een BTW nummer aan bij de Belastingdienst. Dit BTW nummer heb je nodig om je aangiftes te kunnen doen. Meestal gaat het aanvragen van een BTW nummer vanzelf bij het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel.

De BTW die je betaald hebt over de kosten die je al gemaakt hebt in de voorbereiding, kunt je opvoeren in je eerste aangifte. Vaak krijg je dan geld terug. Dit komt omdat de omzet in de beginperiode vaak niet zo hoog zal zijn.

Een boekhouder kan deze BTW aangifte voor je doen. Maar het is ook goed zelf te doen met een online boekhoudpakket.

Het voordeel van een boekhouder is dat deze volledig op de hoogte is van de laatste wet- en regelgeving. Dit kan je een hoop geld besparen.

7. Zakelijke bankrekening openen

Zorg er voor dat je de zakelijke geld scheidt van je privé geld. Om dit te regelen open je een zakelijke bankrekening.

Als je een lening hebt afgesloten zal een bank een zakelijke rekening bij dit krediet openen. Als je geen lening hebt, kun je kiezen waar je een zakelijke rekening opent.

Kijk naast je zakelijke bankrekening ook naar de manier waarop je betalingsverkeer gaat verlopen. Een bank kan hier ook in adviseren. Ga je bijvoorbeeld werken met facturen of maak je gebruik van automatische incasso.

Als je een webwinkel start moet je iDEAL aanbieden. Als je dat in deze tijd niet hebt wordt je webwinkel geen succes.  iDEAL kun je trouwens beter via een payment provider regelen. Dit is stukken goedkoper dan via je bank.

8. Algemene voorwaarden opstellen

Ondernemen is kansen benutten en geld verdienen. Een eigen bedrijf betekent alleen wel dat je risico loopt. Dat hoort nu eenmaal bij ondernemen.

Om de risico’s te beperken kun je algemene voorwaarden maken. Deze algemene voorwaarden gebruik je u als basis bij al je activiteiten. In algemene voorwaarden regel je zaken als aansprakelijkheid, leveringen, betalingen en garantie. Het is geen garantie dat je niets kan overkomen, maar je risico’s worden wel kleiner.

Om de afspraken uit jealgemene voorwaarden van toepassing te laten zijn op uw activiteiten moet je de algemene voorwaarden bekend maken aan je klanten. Er geldt dat de klant de algemene voorwaarden voor het aangaan van een opdracht gezien moet hebben. Een paar tips om hier aan te voldoen:

 • Stuur de algemene voorwaarden mee met offertes
 • Print de algemene voorwaarden op de achterkant van facturen
 • Zet de algemene voorwaarden op je site

Je kunt voorbeelden van algemene voorwaarden van vergelijkbare bedrijven zoeken. Als je hier niet uitkomt moet je een jurist inschakelen die dit voor je kan regelen.

Nadat je de algemene voorwaarden hebt geschreven moet je deze deponeren bij de Kamer van Koophandel. Alleen dan zijn de algemene voorwaarden geldig.

Je algemene voorwaarden worden voor € 18 per jaar bewaard. Iedereen die dat wil kan je algemene voorwaarden vervolgens opvragen bij de Kamer van Koophandel.

9. Verzekeringen regelen

Voor je eigen bedrijf zul je een aantal verzekeringen moeten afsluiten. Enkele voorbeelden van zakelijke verzekeringen zijn:

 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Autoverzekering
 • Bedrijfsmiddelen verzekering
 • Brandverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering

Omdat je straks gaat werken als zelfstandig ondernemer ben je niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en ziektekosten. Ook bouw je geen pensioen meer op.

Laat je goed adviseren over de mogelijkheden. Een ziektekosten verzekeringen is noodzakelijk, maar voor een arbeidsongeschiktheidsverzekeringen of pensioenverzekering moet je de mogelijkheden goed op rij zetten. Wees je bewust van de risico’s die je loopt en stem de dekking af op je eigen wensen.

Let op dat uw zakelijke computer waar u vanuit uw zolderkamer op werkt, vaak niet gedekt is op basis van de inboedelverzekering.

Vraag bij uw adviseur of verzekeringsmaatschappij na of zakelijke bezittingen vallen binnen uw bestaande inboedelverzekering. Er zijn overigens verzekeraars die dit wel op hebben opgenomen in de dekking van de inboedelverzekering. Check dit goed als je vanuit huis werkt.

10. Marketingplan maken

De voorbereiding is bijna klaar. Vanaf nu richt je al je aandacht op je klanten. Wie zijn ze en hoe kan ik ze bereiken, zijn twee belangrijke vragen die je moet beantwoorden. En dat niet alleen. Zorg dat jouw product of dienst het leven van de klant makkelijker, leuker en beter maakt.

Zorg dat je zichtbaar bent voor je klanten. Dit kan door u te presenteren op internet. Dit kan op de volgende manieren:

 • Website
 • E-mail nieuwsbrief opzetten
 • Start met Twitter, Facebook, Linkedin en maak een social media strategie
 • Bezoek forums reageer op vragen.
 • Adverteren via internet via Google Adwords of Facebook Ads.

Naast online marketing is ook offline marketing zeer belangrijk. Voorbeelden van offline marketing zijn:

 • Adverteren in tijdschriften en kranten
 • Adverteren op televisie en op de radio
 • Opbouwen van een netwerk
 • Telefonische acquisitie
 • Bezoeken van relaties en het geven van presentaties van je product/dienst

Zorg dat je gefocust blijft op je klanten! Zij zorgen er voor of je succesvol gaat worden of niet.


Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00