Van werknemer naar ondernemer, 5 tips voor een succesvolle overstap

Van werknemer naar ondernemer. Het klinkt zo mooi. Een eigen bedrijf, je droom najagen, je eigen toekomst uitstippelen en succesvol worden. Wie wil dat nou niet? En laten we eerlijk zijn. Als het allemaal uitpakt zoals je bedacht had, is het ook geweldig. Maar hé, hoe vaak gaan de dingen precies zoals je ze gepland hebt?

In de praktijk zie je vaak dat dit ideale plaatje van het opstarten van een eigen bedrijf niet klopt. De overstap van werknemer naar ondernemers is een grote en vaak lastige stap.

We geven je 5 tips om toch succesvol de sprong te wagen van werknemer naar ondernemer.

1. Zorg dat je gezekerd bent vóór de sprong naar het ondernemerschap

Stel je loopt ergens in de bergen en komt langs een rotsachtig stuk waar je opeens over een diep ravijn moet springen. Wat doe je? Gelijk springen? Of toch even checken wat de afstand is, bescherming regelen en een plan bedenken om uiteindelijk veilig aan de overkant te komen. Dat laatste klinkt toch wel beter dan blind springen en maar zien of het goed met je afloopt.

En zo is het met het overstappen van werknemer naar ondernemer ook. Zorg als eerste dat je alle informatie verzamelt die nodig is voor de start van je eigen bedrijf. Alleen een idee is niet genoeg. Ga jouw bedrijfsidee verder uitwerken en ga onderzoek doen.

Kortom, maak voor jezelf een duidelijk ondernemingsplan waarin je alle belangrijke onderwerpen voor de start van je eigen bedrijf op een rij zet. Het is jouw idee, jouw bedrijf en dus jouw ondernemingsplan.

Gelukkig is er veel informatie beschikbaar en hoef je echt niet met alles helemaal vanaf nul te beginnen. Een voorbeeld ondernemingsplan kan hierbij al ontzettend handig zijn bij het uitwerken van jouw bedrijfsidee.

Als tweede is het goed om wat spaargeld te hebben. Je zult echt niet vanaf dag 1 succesvol en volledig up en running zijn met je eigen bedrijf. Wat spaargeld om te investeren in je bedrijf en om van te leven is erg fijn om achter de hand te hebben.

2. Vermijd hoge rentes op zakelijke leningen

Voor het starten van je eigen bedrijf heb je vaak veel geld nodig. Je zult al snel ergens een lening moeten aanvragen om de start mogelijk te maken.

Maar let op, ga geen grote leningen aan tegen hoge rentes en onnodig strenge voorwaarden. Probeer klein te starten en kijk of je voor financiering gebruik kan maken van partners binnen je netwerk. Investeer daarnaast ook eigen spaargeld in je startup. Veel banken en andere financiers rekenen ongeveer op 25% eigen inbreng op de totale investering.

3. Start een bedrijf in een branche of business die bekend voor je is

Soms ga je gewoon helemaal iets nieuws doen. Maar het is wel een voordeel om een bedrijf te starten in een branche of business die bekend is voor je. Concurrentie is vaak groot en dan heb jij er voordeel van als veel kennis en ervaring hebt in de branche waarin je gaat ondernemen.

Dat maakt de kans op succes groter! Ook goede opleidingen of trainingen kunnen je enorm helpen om je kans op succes te vergroten.

4. Regel de juridische kant van je bedrijf

Een onderwerp waar niemand (behalve een advocaat) ooit zin in heeft, is het regelen van alle juridische zaken voor de start van je eigen bedrijf. Je komt al snel in aanraking met allerlei partijen waar je overeenkomsten mee aangaat.

Vraag advies als je hier zelf geen kennis van hebt en zorg dat je jouw juridische zaken waterdicht regelt.

Dat voorkomt problemen in de toekomst.

5. Als ondernemer klein starten is goed

Een grote succesvolle onderneming is misschien je doel, maar er is niets mis met klein beginnen.

Start klein en goedkoop, zo kun je snel van start en ben je flexibel

Er zijn veel mogelijkheden om zonder grote investeringen een eigen bedrijf te starten. Is het bijvoorbeeld echt nodig om gelijk een duur kantoorpand te huren? En moet je jouw website echt door een duur ontwerpbureau laten maken of kun je ook gebruik van de vele handige gratis apps en tools die er zijn om zelf je website te maken. Maak ook gebruik van social media en je eigen netwerk. Het zal je verbazen hoeveel mensen er over skills beschikken die jij goed kunt gebruiken bij de start van je eigen bedrijf.

Laat je eigen creativiteit zien!

Check voor jezelf wat voor jou het beste werkt bij het zetten van de stap van werknemer naar ondernemer. En wees vooral niet bang om hulp in te schakelen als je merkt dat je er zelf niet uitkomt.

Maar het belangrijkste is dat jij je niet moet laten tegenhouden. Dat idee en het enthousiasme waar het mee begon moet je proberen vast te houden.

Zorg dat je de sprong van werknemer naar ondernemer succesvol gaat maken. Geen 9 tot 5 baan meer voor jou!


Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00