Wat is investeringsaftrek en hoe profiteer jij maximaal?

Investeren wordt je als ondernemer (fiscaal) aantrekkelijk gemaakt. Lees hoe jij kunt investeren en geld kunt besparen door gebruik te maken van investeringsaftrek.

Er zijn verschillende investeringsregelingen waar je als ondernemer voor in aanmerking kunt komen. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is de belangrijkste voor jou als startende ondernemer. Het is slim om uit zoeken of je hier gebruik van kunt maken. De Belastingdienst helpt je een handje waardoor je een deel van je investering kunt aftrekken van de belasting.

Investeringsaftrek, wat is dat precies?

Dit is een aftrekpost op je winst die je krijgt als je investeert in bedrijfsmiddelen voor je eigen bedrijf. Bijvoorbeeld een machine om je producten te maken, computer apparatuur of andere bedrijfsmiddelen die je nodig hebt.

Het maakt hierbij niet uit of deze investeringen zijn voor de start van je eigen bedrijf of dat je deze investeringen doet voor een bestaande onderneming.

Bedrijfsmiddelen die meer dan 450 euro kosten worden als investering aangemerkt. Daarmee komen ze in aanmerking voor de investeringsaftrek. Bedrijfsaankopen goedkoper dan 450 euro boek je direct als kosten in je resultaat.

Deze investeringsaftrek geldt voor alle ondernemers die in Nederland gevestigd zijn en belasting betalen. Dat kan inkomstenbelasting zijn over de inkomsten als ZZP’er, of de winst uit je eenmanszaak of vof. Maar ook als je vennootschapsbelasting betaalt voor je B.V. kun je gebruik maken van deze aftrekpost en hier je voordeel mee doen.

Wanneer mag ik gebruik maken van deze aftrekpost?

Deze aftrekpost is afhankelijk van het bedrag wat je investeert.

Meer danMaar niet meer danKleinschaligheids-investeringsaftrek
  € 2.400 0%
 € 2.400 € 58.238Aftrek is 28% van investeringsbedrag
 € 58.239 € 107.848Aftrek is € 16.307
 € 107.848 € 323.544Aftrek is € 16.307 verminderd met 7,56% van gedeelte van investeringsbedrag dat € 107.848 te boven gaat
 € 323.544  0%
2020 bedragen

Als startende ondernemer of ZZP’er kun je vaak met een kleine investering een eigen bedrijf beginnen. Als deze investeringen ook nog eens in aanmerking komen voor de investeringsaftrek mag je dus 28% van je investering aftrekken van je winst. Dit betekent dat je minder belasting betaalt.

Om het wat duidelijker te maken is hieronder een voorbeeld weergegeven.

Aankoop van een computersysteem voor je eigen bedrijfBedrag
Aankoopprijs€ 3.000
21% BTW€ 521
Bruto aankoopprijs (investeringsbedrag)€ 2.479
  
Investeringsaftrek 28%.€ 694

De BTW die je hebt betaald mag je terugvragen van de Belastingdienst als voorbelasting. Dit geef je aan bij je eerst volgende BTW aangifte. In dit voorbeeld is het investeringsbedrag hoger dan het drempelbedrag wat geldt voor de investeringsaftrek. Daarom heb je recht op de investeringsaftrek.

Dit bedrag mag je aftrekken in je belastingaangifte waardoor je minder hoeft te betalen. Dat is dus een mooi financieel voordeel en een goede motivatie om te investeren in je eigen bedrijf.

In dit voorbeeld houden we nog geen rekening met afschrijvingen. De investering die je hebt gedaan, ga je gebruiken om in je eigen bedrijf op te zetten en te laten groeien. Je hebt dus een langere tijd voordeel van je investering. Daarom moet je de investering over een bepaalde periode afschrijven. Dit betekent dat je elk jaar een stukje van je investering als kosten in je administratie opneemt.

Hoe profiteer jij maximaal van de investeringsaftrek?

Lees je dit met veel interesse en wil jij ook gebruik maken van deze investeringsaftrek? We hebben twee concrete tips voor je om maximaal voordeel te behalen.

Combineer investeringen in 1 jaar zodat je boven de eerste investeringsgrens van 2.400 euro uitkomt.

Als kleine ondernemer is het slim om je investeringen in 1 jaar te doen zodat je boven het grensbedrag uitkomt. Als je boven dit grensbedrag uitkomt, heb je recht op investeringsaftrek. Doe je elke keer een kleine investering verdeeld over meerdere jaren? Dan kan het zijn dat je niet boven de investeringsgrens uitkomt. Je hebt dan ook geen extra financieel voordeel van je investeringen in vergelijking met de situatie waarin je investeringen in 1 jaar doet.

Teveel investeren in een jaar is weer niet voordelig omdat de investeringsaftrek lager wordt bij hogere investeringsbedragen.

Aan de andere kant moet je goed in de gaten houden dat je niet teveel in één keer investeert. Hoe hoger het bedrag wat je in een jaar investeert hoe lager het bedrag of percentage wordt wat je mag aftrekken.

Het kan voor je bedrijf helpen om een investeringsplan te maken. Hierin zet je de investeringen op een rij. Op die manier heb je een goed beeld van wat er nodig is aan investeringen binnen jouw bedrijf. Met dit investeringsplan kun je slim gaan plannen en rekenen zodat je elk jaar maximaal profiteert van de investeringsaftrek.

Plan je investeringen dus slim over de jaren zodat je maximaal profiteert van dit financiële voordeel.