ZZP’er worden

Het aantal ZZP’ers neemt de afgelopen jaren steeds verder toe. De zelfstandige zonder personeel wordt steeds vaker ingehuurd door bedrijven en instellingen. Misschien ben je zelf ook wel een ZZP’er op dit moment. Een reden hiervan is dat bedrijven graag meer flexibiliteit willen in hun personeelsbestand. Een andere reden is dat bedrijven behoefte hebben aan specialistische kennis die niet beschikbaar is bij eigen personeel. De oplossing is dan om die kennis in te huren via een ZZP’er.

ZZP’er worden na ontslag

Er is alleen nog een andere ontwikkeling gaande. Door de economische crisis is de positie van werknemers verslechterd. De werkloosheid is hoog en er vallen veel gedwongen ontslagen. Een nieuwe baan vinden is in deze tijd erg lastig en daarom schrijven veel mensen zich in als ZZP’er. In de hoop dat ze daarmee toch wat inkomsten kunnen genereren. In de praktijk is dat vaak lastig. Een grote groep ZZP’ers heeft het financieel dan ook moeilijk.

ZZP’er worden een droombaan?

Het werken als ZZP’er wordt vaak mooier voorgesteld dan het in werkelijkheid is. In de hoogtijdagen konden ZZP’er hoge tarieven rekenen, maar die tijd is nu wel voorbij. Daarnaast ben je als ZZP’er verantwoordelijk voor je eigen pensioen, krijg je niet doorbetaald bij ziekte en arbeidsongeschiktheid en moet je opleidingen en trainingen zelf betalen. Aan de andere kant wordt je als ondernemer gezien wat betekent dat je recht kunt hebben op extra aftrekposten als bijvoorbeeld zelfstandigenaftrek, startersaftrek, mkb-winstvrijstelling en investeringsaftrek.

Als je dus als ZZP’er wilt gaan werken denk dan goed na over hoe je dat gaat doen, wat jouw specialisme en of bedrijven bereid zijn om je in te huren. Het verschil met een leven als werknemer is groot. Zo draait het niet alleen om je werk, maar is het opbouwen van een netwerk en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied net zo belangrijk. De vrijheid die ondernemers en dus ook ZZP’ers ervaren wordt vaak wel als positief gezien.

ZZP’er is een ondernemer met eenmanszaak

Een ZZP’er is eigenlijk niets anders dan een ondernemer met een eenmanszaak. Een ZZP’er is geen ondernemingsvorm. Om als ZZP’er te starten zul je naar de Kamer van Koophandel moeten gaan om je in te schrijven. Je wordt dan ingeschreven in het Handelsregister. In dat Handelsregister zijn alle bedrijven van Nederland geregistreerd. Ook krijg je dan een BTW nummer bij de Belastingdienst en zul je een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) moeten aanvragen.

Goede voorbereiding is halve werk

Net als voor de start van ieder ander bedrijf is het bij een start als ZZP’er belangrijk je goed voor te bereiden. Een ondernemingsplan is daar een handig hulpmiddel voor. Belangrijkste verschil tussen een ZZP’er en een regulier bedrijf is dat je geen product aanbiedt, maar jouw kennis en kunde. Daarmee moet de ZZP’er zich onderscheiden.